Bolån

Bolån är samma sak som bostadslån. Det är ett lån som man tar om man ska köpa en ny bostad. Som bostad räknas både hus, villa, bostadsrätt och fritidshus.

Topplån och bottenlån

Ett bolån består av topplån och bottenlån. Bottenlånet ligger på 75 % av bostadens värde, medan topplånet ligger på resterande 25 % av bostadens värde. Det är en högre ränta på topplånet än på bottenlånet. Anledningen till detta beror på säkerheten.

Man brukar säga att bostadens värde är ungefär 75 % av inköpspriset. Det gör att man kan använda bostaden som säkerhet när man ansöker om bottenlån. När det gäller topplånet så har man sällan någon säkerhet på detta.

Därför blir det en högre räntesats. Det handlar om ett par procent högre än räntan för bottenlånet. En högre kontantinsats kräver ett lägre topplån, så det är bra om man kan lägga så mycket som möjligt av inköpspriset kontant.

Kontantinsats

Om man ska köpa en bostad och vill ansöka om ett bolån så kräver ofta banken att man ska ha en viss kontantinsats. Det betyder alltså att man betalar en viss del av bostadens inköpspris med egna pengar.

Hur stor del man behöver lägga skiljer sig åt mellan olika banker och låneinstitut, men det kan vara allt från 5 – 25 % av köpeskillingen. Vissa långivare erbjuder att man får låna till hela inköpspriset, men då ofta till en högre ränta.

Det är bra att lägga så stor kontantinsats som möjligt, eftersom man då får en lägre ränta och en lägre månadskostnad.

Ansökan om bolån

Ansökan om ett bolån är likadan som att söka om andra slags lån. Man kan fylla i en låneansökan på Internet eller gå in till sin bank för att fylla i en ansökan om bolånet. När låneansökan är ifylld så kommer banken att göra en kreditupplysning.

Långivaren kommer dessutom att ställa upp en lånekalkyl för att se så det finns betalningsutrymme för den summa du vill låna till din bostad. Du bör ha fast jobb och fasta inkomster, eftersom det kommer att vara många år som du betalar av på ditt bolån.

Om man har betalningsanmärkningar eller saknar fast jobb så finns det idag långivare som beviljar bolån ändå. Då är bostaden säkerhet för lånet och i vissa fall krävs en borgensman. Detta är bra för den som är pensionär, sjukskriven, jobbar på projekt.

Ibland är räntorna högre än för andra låntagare, eftersom det innebär en större risk att låna ut till denna typ av låntagare. Även i detta fall är det bra att ha en så hög kontantinsats som möjligt själv innan man ansöker om bolånet.

Men det brukar gå att låna till hela köpesumman även hos dessa låneinstitut. När det gäller bolån är det vanligt att man ansöker om ett lånelöfte istället för att direkt ansöka om själva bolånet. Detta eftersom man kanske vill veta att man får finansiering.

Innan man går på en visning, men man inte vet hur mycket bostadens pris kommer att bli i slutändan. Det ställs samma krav på låntagaren när det gäller inkomst och avsaknad av betalningsanmärkningar. Man ansöker om lånelöfte på en viss summa.

När man har ett lånelöfte så vet man i vilken prisnivå man kan söka objekt, och man har också ett försprång på visningen, eftersom mäklaren vet att det finns finansiering. Man vet också själv hur högt man kan gå när det är budgivning.

Ett lånelöfte är aldrig bindande. Man kan välja att ta bolån på en lägre summa än vad lånelöftet var på. Man kan också ansöka om lånelöfte på olika banker, för att senare välja den bank som erbjöd de bästa villkoren när man väl ska teckna sitt bolån.