Billån

Låna – hur mycket?

I samband med att du ska låna till bil görs en kreditprövning. En kreditprövning innebär att långivaren tar ut en kreditupplysning, antingen från UC eller ett företag som Bisnode. Kreditprövningen innebär att de ska bedöma om du har råd att återbetala lånet eller inte.

Det är din privatekonomi som avgör hur mycket du beviljas i billån och därmed hur dyr bil du kan köpa. Ett billån innebär att du ska ha 20 % i kontantinsats, vilket skiljer sig mot ett privatlån. Ett privatlån kan användas för att köpa en bil och du har inget krav på kontantinsats.

Billån – fördel?

Långivaren har säkerhet i bilen vilket gör kreditrisken lägre och du har ofta möjligheten att låna mot ett restvärde i bilen vilket innebär att en bil för 500 000 kr enbart skall amorteras ner till 250 000 kr. Det sänker månadskostnaden.

Hur fungerar billån?

Ett billån är ett lån som tas i ditt namn med bilen som säkerhet. Lånet tas i samband med att du ska köpa bil men du behöver inte ta lånet som erbjuds från bilhandlaren eller bilmärket. Ett billån går även att hitta förmånligt hos de flesta banker.

Innan du letar bil ska du därför fixa ett lånelöfte. Ett lånelöfte innebär att banken gjort en kreditprövning och räknat fram hur mycket du kommer att beviljas i billån. Ett lånelöfte är bra att ha med sig när du ska leta bil och vill veta på förhand vilken budget du ska förhålla dig till. Det finns många olika banker som erbjuder billån utan säkerhet.

Ett billån som saknar säkerhet fungerar egentligen på precis samma sätt som ett vanligt blankolån eller privatlån. Att ansöka om ett billån utan säkerhet på internet är enkelt, och det behöver inte ta många minuter.

Beroende på vilken långivare du vänder dig till, hur mycket pengar du vill låna samt hur lång återbetalningstid av lånet du vill ha så kommer räntor och avgifter för lånet att variera mycket. För att ge dig ett riktmärke brukar ett billån utan säkerhet ha en ränta som ligger någonstans mellan 5-15 %.

Bilen som säkerhet

Om du vill köpa en helt ny bil direkt från återförsäljaren brukar man kunna låna pengar med din nya bil som säkerhet. Ett billån med säkerhet fungerar på det stora hela med samma princip som ett bostadslån. Du lämnar din bil som säkerhet till långivaren.

På så sätt kan du få en lägre ränta för ditt lån. När du lånar pengar med bilen som säkerhet förväntas du kunna stoppa in en kontantinsats från egen ficka. Insatsens storlek brukar ligga på omkring 20 % av bilens totala värde när det gäller lån till bil.

Restvärde

Ett billån kan läggas upp med restvärde. Restvärde innebär att du sänker din månadskostnad för lånet men efter löptiden kvarstår en skuld på bilen. Du kan då lösa eller förlänga lånet.