Sms-lån

SMS-lån eller snabblån är ett mindre lån, utan säkerhet. Enkel och snabb ansökan sker via internet eller via mobiltelefon. Utbetalning sker ofta samma dag, i vissa fall även på helger. SMS-lån och Snabblån är dyra lån om man jämför mot andra typer av lån.

Därför bör Snabblån främst användas för plötsliga och oväntade utgifter. Man bör undvika att ta nya eller fler SMS-lån om man har långvariga ekonomiska problem, eftersom risken är stor att man förvärrar sin situation. Ansök inte om SMS-lån, om du inte är säker på att du kan återbetala lånet i tid.

Billån – Låna till bilköp!

De flesta billån, som marknadsförs på internet, är vanliga blancolån, dvs lån utan säkerhet. Det finns alltså inget krav på att lånet ska användas till ett bilköp, så varken bilens värde, ålder eller brukskick spelar någon roll.

Men om man tar lån för bilköp, så bör man välja en amorteringstid, som är anpassad efter bilens ålder och värde. Många auktoriserade återförsäljare av bilar har billån, där bilen är säkerheten för lånet.

Kontantinsatsen brukar i normalfallet vara 20% av lånet, men kan ofta betalas med inbytesbil. Amorteringstiden är ofta 6–7 år, men lånetiden kan naturligtvis skilja mellan olika kreditgivare.

Amorteringskrav på nya bolån

Den 1 juni 2016 började de nya reglerna om amortering av bolån att gälla. Nya bolån med en belåningsgrad över 70 procent ska därför amorteras med minst 2 procent av det ursprungliga lånebeloppet varje år.

Lån med under 70 procents belåningsgrad ska amorteras med minst 1 procent per år till dess att belåningsgraden är 50 procent. Reglerna gäller endast nya bolån. Kravet gäller inte om man bara vill byta bank.

Om Privatlån

Privatlån är ett blancolån, dvs ett lån utan säkerhet, där låntagaren själv bestämmer syfte för lånet. Du kanske behöver pengar till en resa, en båt, husvagn eller något annat. Privatlån kan också användas för att lösa dyrare lån.

Det är ofta mera ekonomiskt att samla ihop många små och dyra lån och ersätta dem med ett större privatlån till lägre ränta.

Leasing

Leasing är ett sätt att finansiera en persons eller ett företags fordon, maskiner eller inventarier. Så kallad finansiell leasing går ut på att leverantören säljer sina produkter till ett leasingbolag som i sin tur hyr ut dem till slutanvändaren.

Leasingavgiften beräknas utifrån finansiella parametrar såsom varans pris, avtalets löptid, restvärde efter löptidens utgång, ränta, försäkringskostnad m m.

Vem får söka SMS-lån?

Lånekraven skiljer mellan olika kreditgivare och baseras också på hur stort belopp som du vill låna. Grundkraven är att sökande är minst 18 år gammal och folkbokförd i Sverige. Hos många långivare så det inget hinder om man har betalningsanmärkningar.

Om man har långvariga ekonomiska problem, så är det lätt att förvärrar sin ekonomiska situation om man tar fler SMS-lån. Ansök inte om SMS-lån/Snabblån, om du inte är säker på att du kan återbetala lånet i tid.

Ränta

Nominell ränta är normalt den räntesats som anges på bankers och kreditgivares hemsida. Nu för tiden är långivare skyldiga att även ange effektiv ränta och totalbelopp för lånet. Effektiv årsränta är däremot ett bra mått, som kan användas för att jämföra krediter.

I den effektiva räntan ingår alla lånekostnader, som t.ex. uppläggningsavgift, aviavgifter mm. SMS-lån, Snabb-lån, Mikro-lån, Kvartalslån, mobillån, webblån, internetlån o.s.v…

__________________________________________________________________________________